Medijski partner – Radio REPORTER

UZBUNA

www.uzbuna.rs

Branislav Tiodorović: Još jedna teška noću Srbiji!

Epidemiolog Branislava Tiodorović izjavio je danas da je za nama još jedna teška noć.

– Bilo je teško u celoj jugoistočnoj Srbiji, u Nišu, Aleksandrovcu, Kruševcu, Zaječaru, Vranju, Preševu, Bujanovcu, podaci su vrlo zabrinjavajući. Povećava se broj hospitalizovanih, u Leskovcu smo pre nekoliko dana imali 7 pacijenata u kovid bolnici a sad već 52. To dovoljno govori koliko se ova situacija brzo menja. Pravilo je kao što smo imali negde u aprilu, maju broj se povećao prvo na severu, a onda počinje da raste na jugu i jugoistoku – kaže epidemiolog.

Tiodorović objašnjava i zašto sada imamo sve veći broj zaraženih.

– Građani se više testiraju zato i imamo veći broj pozitivnih, a sigurno je da ih ima više nego što se dijagnostikuje. Mladi često imaju laku sliku ili nemaju uopšte tegobe, dolaze sa asimptomatskim oboljenjem, što je dobro za njih, ali ne i za njihovu okolinu. Već u Kliničkom centru zapažamo da je na intenzivnim negama sve više pacijenata koji su radno aktivni, ili na najtežem delu na mehaničkoj ventilaciji imamo starijih osoba. I mladi se mogu razboleti s teškom kliničkom slikom – upozorava Tiodorović.

On kaže i da će broj obolelih nastaviti da raste.

– Imamo ozbiljnu situaciju a ovaj broj će rasti sigurno još narednih dana, a tek krajem nedelje ili početkom sledeće možemo očekivati promenu u smislu zaravnjenja epidemijske krive. Efekat mera koje danas počinju da se primenjuju možemo očekivati tek oko 1. decembra, kada može doći do laganog postepenog pada i smirivanja i to sve pod uslovom da poštujemo mere – poručuje epidemiolog Branislav Tiodorović.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: