Medijski partner – Radio REPORTER

UZBUNA

www.uzbuna.rs

Centar DBA: Nova“ stara droga ponovo postaje popularna

Kako je jednim delom korona učinila svoje te droga ne stiže više u Srbiju kao prethodnih godina i kako je policija imala velike zaplene, tako je nestašica heroina na ulicama učinila da se na tržištu ponovo nađe buprenofrin, poznat kao „bup“ među zavisnicima.

U pitanju su tablete. Zovu se Buprenofrin ili Suboteks i do njih se lako dolazi, a koriste se za „skidanje“ sa droge, ali stvaraju veću zavisnost od heroina. Neki će da se pitaju kako se onda koriste za skidanje. Prosto, osnovna namena je odvikavanje- Stavlja se ispod jezika gde se lek topi, završava u organizam i tako daje osećaj kao da je uzeta droga. Da bi bolje osetili njegov „rad“, zavisnici ga pretvaraju u prah i onda ga ušmrkavaju ili ga sa toplom vodom u špricu ubrizgavaju u sebe.

Ovaj lek deluje tako što se vezuje za opijatne receptore pri čemu se oslobađa dopamin. Čestim vezivanjem za opijatne receptore dolazi do navike i stvaranja krize ukoliko se doza ne uzme. Kriza je opasnija nego kada je heroin u pitanju jer traje duže.

Predoziranje suboteksom je svakako moguće. Simptomi su dezorjentisanost, hladna koža, sužene zenice, nesvestica, slab puls ali i plitko disanje koje na trenutke može i da prestane.

Kako se u poslednjih nekoliko akcija policije u zaplenama pronašao i Suboteks, jasno je da ga ima više nego ranije na ulicama. Zato Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na sve roditelje da proveravaju svoju decu jer ova droga postaje dosta popularna među omladinom. Skidanje sa ovih tableta je veoma teško i može da traje dugo, a kako je ovaj lek praktično zamena za heroin, lako može da izazove i smrt zavisnika…

Ostavi komentar

%d bloggers like this: