Medijski partner – Radio REPORTER

UZBUNA

www.uzbuna.rs

Centar DBA: Teroristički napad u Beču je trebalo očekivati

Teroristički napad koji se dogodio u Beču, praktično da nije iznenađenje i da se nešto slično moglo očekivati.

Beč je poznat kao finansijski centar radikalnog islama, a sklanjanem Štrahea koji je koliko toliko za vreme svog mandata uspeo da isprati tokove novca i da postavi određene ljude u policiji, ovakav ili sličan napad je bio za očekivati.

Postoje i neke čudne stvari koje su vezane za ovaj teroristički napad, ali svakako treba sačekati kraj istrage koja će pružiti bar deo istine o ovom napadu.
Pre svega, napad se dogodio sinhronizovano, na šest lokacija, što znači da je bilo najmanje šest izvršilaca. Uz logistiku i one koji ih podržavaju, to više ne predstavlja terorističku ćeliju koja po pravilu broji manje ljudi, već ozbiljnu terorističku grupu. Kako je tako nešto moglo da promakne bezbednosnim službama?
Teroristi su bili naoružani automatskim oružjem, čudan je mali broj žrtava, naravno Bogu hvala što ih nema više, ali doktrina terorista jeste da žrtava bude što više kako bi se stvorila prava slika terora, beskrupuloznosti i haosa.
Na snimcima koje smo imali prilike da vidimo, stiče se utisak da su pojedini teroristi brzinski obučeni za ovaj napad, odnosno da nisu imali vojnu obuku, što može da bude i povezano sa malim brojem žrtava.

Da li je ovaj teroristički napad imao logistiku i iz neke druge zemlje? Vrlo verovatno obzirom na uniforme, oružje, sinhronizovane napade.

Austrija ima ozbiljne bezbednosne službe, ali izgubili su kredibilitet jer su na važne pozicije postavljali ljude koji su se bavili pogrešnim stvarima. Naime, umesto da se bave ozbiljnim problemima, oni su uglavnom radili na diskreditaciji Štrahea koji se protivio radikalnom islamu i migrantima. Da se bave pogrešnim stvarima i da im promiču važne bezbednosne pretnje, u tom periodu upozoravao ih je i bezbednjak iz Republike Srpske, Siniša Pepić.

Takođe, još jedan bezbednjak sa naših prostora, stručnjak za bezbednost Ilija Životić, ranije je upozoravao na mogući scenario koji se dogodio sinoć. On je čak upozoravao na propuste austrijskog tužilaštva ali i na blagu kaznenu politiku protiv islamskih ekstremista.

Da li je neko od terorista možda prošao balkanskom rutom? To je ono što je važno, jer moramo reagovati ukoliko jeste.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA osuđuje teroristički napad. Ono što mnogi mediji nisu preneli jeste činjenica da je 28.10.2020. godine nastupio 12. rebiu-l-evvel, dan rođenja Muhammeda a.s. i ovo je jedan od razloga pojačanog delovanja terorista. Nažalost, mišljenja smo da se teroristi neće zaustaviti na ovom napadu, a narod mora da shvati da je Evropa u ozbiljnom ratu protiv terorista.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: