Medijski partner – Radio REPORTER

UZBUNA

www.uzbuna.rs

Firma „Dorado“ truje Kragujevčane: „Šumadijski Černobil“ u srcu grada!

Meštani naselja Ilina Voda u Kragujevcu godinama imaju problem sa radom zloglasne trovačke kompanije „Dorado d.o.o.“ i opštim zagađenjem životne sredine  u Kragujevcu. 

Meštani navode da pomenuta ozloglašena firma koja se bavi proizvodnjom peleta, obradom otpadnog nameštaja i drugih otpadnih i štetnih drvnih prerađevina, svoju delatnost obavlja tako da ugrožava okolinu i zdravlje meštana.

Problem je, kako kažu, u tome što se aktivnost obavlja na otvorenom, a u suprotnosti sa dobijenom dozvolom za rad, koja podrazumeva da „Dorado d.o.o.“ svoju delatnost obavlja u zatvorenom prostoru. Zbog toga, građani naselja Ilina Voda se žale kako ne smeju da otvore prozore, iznesu veš napolje, a navode i da imaju i zdravstvenih problema, najviše respiratornih, zbog čega je nekoliko meštana čije se kuće nalaze na manje od 50 metara od pomenute fabrike postali hronični bolesnici sa disajnim problemima i čak određenim stepenom invaliditeta.

Inspekcija je izlazila na teren i u jednom trenutku, navodno, izrekla zabranu obavljanja delatnosti zloglasnoj kompaniji „Dorado d.o.o.“

Kada je reč o problemu koji je digao Kragujevčane na noge, iz „Dorado d.o.o“ nam objašnjavaju:

„U toku proizvodnje, mlevenja drvnog otpada, dolazi do ogromne emisije prašine, što je izazivalo negativne reakcije građana iz okruženja, a potom i dovelo do izlaska nadležnog inspektora na teren. Nakon primedbi i rešenja koje nam je stiglo od nadležnih organa, odmah smo stupili u reailzaciju rešavanja pomenutog problema. Takođe smo se žalili i Ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije, zbog neprimerenog roka koji nam je određen rešenjem, ali odgovor na poslatu žalbu još uvek nismo dobili“.

Firma „Dorado d.o.o“ negira tvrdnje u vezi sa neposedovanjem dozvole za rad, i objašnjava sledeće:

„U cilju usklađivanja postojeće dozvole za rad, u skladu sa novoistaliranom opremom, preduzeće „Dorado d.o.o“ pokrenulo je proces izmene Dozvole za rad pred nadležnim organima opštine, a sve u cilju rešavanja nastalih problema. Osim toga, preduzeće preduzima mere za pronalaženje nove lokacije, pa je preduzelo aktivnosti, koje se kreću u dva pravca: tu je saradnja sa Skupštinom grada Kragujevca, kako bi se u dogledno vreme izvršilo premeštnje proizvodnje, a istovremeno – preduzeće intenzivno traži odgovarajuću lokaciju, koju bi uzelo u zakup i gde bi moglo da izvrši preseljenje proizvodnje u roku od nekoliko meseci.“

Dalje ističu, „svaka druga solucija ugrozila bi opstanak fabrike i životnu egzistenciju njenih zaposlenih i ugrozila interese šire društvene zajednice“.

U toku je akcija stanovnika naselja Ilina Voda potpisivanja peticije za zabranu rada ovoj trovačnici i pokretanje zajedničke krivične tužbe za isplatu odštete oštećenim građanima od 15 miliona evra kao nadoknade za pretprljene zdravstvene probleme i invaliditete čiji je uzrok zagađenje koje emituje ova ozloglašena fabrika.

Takođe, ogorčeni Kragujevčani najavljuju i sudsku tužbu protiv ove firme u Strazburu zbog ekocida.

Izvor: Šumadijske novine

Ostavi komentar

%d bloggers like this: