Medijski partner – Radio REPORTER

UZBUNA

www.uzbuna.rs

FK Borac 1926 iz Čačka duguje igračima 150.000 evra, koji su zbog toga organizovali protest

Grad Čačak je prošle godine ugasio čuveni FK Borac kako bi izbegao plaćanje dugova, prvenstveno prema bivšim fudbalerima, a novi FK Borac 1926 već je uspeo da prema sadašnjim igračima napravi dug od 150.000 evra.

Zbog toga se deset igrača novog čačanskog kluba okupilo ispred Gradske kuće, tražeći da barem za novogodišnje praznike dobiju novac koji im se duguje.

Podsetimo, Grad Čačak je odlučio da ugasi FK Borac prošlog leta, ali ne i da plati sva dugovanja prema igračima, kao ni porez koji državi duguje u iznosu od 1,5 milion dinara.

Verovatno u cilju smirivanja javnosti, pošto je Čačak ipak sredina sa velikom fudbalskom tradicijom, Grad je odlučio da mutnom radnjom osnuje novi klub.

Čačak je tada uplatio milon dinara FK Provu, a potom je tadašnji predsednik seoskog kluba iz okoline Šapca Đorđe Terzić bez adekvatne saglasnosti ostalih organa promenio ime u Borac 1926, a sedište preselio u Čačak, na adresu starog Borca.

Zanimljivo je da je milion dinara leglo na račun FK Provo 2015, novog kluba koji je zatim osnovan umesto preimenovanog FK Prova u Borac 1926.

Ispred Gradske kuće bi danas bilo više desetak igrača novog Borca, ali zbog nedostatka novca nisu mogli da dođu oni koji ne žive u Čačku, već u okolnim mestima.

Podsetimo, u Čačku su prošlog leta štrajkovali glađu bivši igrači Borca, takođe zbog neisplaćenih zarada, a podržali su ih i nekadašnji fudbaleri Jagodine.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica objašnjava da ovaj put ne učestvuje u organizaciji štrajka, ali da nažalost nije iznenađen što se Grad neodgovorno ponaša i prema novom klubu.

– Igrači Borca 1926 pitali su me savetodavno šta da rade i ja sam im poručio da zbog epidemiološke situacije ne preporučujem nikakve radikalne poteze i masovno okupljanje. Pominjali su i mogućnost štrajka glađu, ali sam ih od toga odgovorio jer znam da bi gradonačelnik (Milun Todorović) bez problema prešao preko njih mrtvih kad izađe iz Gradske kuće – smatra Poledica.

Igrači nisu od letos primili ni jednu platu, a dodatni problem im stvara to što im klub ne plaća ni zdravstveno osiguranje.

Predsednik kluba Predrag Kovačević, koji je inače i predsednik Udruženja sportskih novinara Čačka i nekadašnji novinar Radio Čačka i Čačanskog glasa predstavlja samo figuru u klubu koja se po tvrdnji igrača ne pita za mnogo šta.

Tako su operativni poslovi u novom Borcu silom prilika spali na trenera Vladimira Stanisavljevića.

On je inače sa ekipom ove sezone u Prvoj ligi Srbije postigao iznenađujuće rezultate pošto trenutno zauzima peto mesto, iako se očekivala borba za opstanak u drugom rangu takmičenja.

Stanisavljević kao trener široj javnosti nije mnogo poznat pošto do sada nije imao angažmane u Superligi i Prvoj ligi, ali, prema tvrdnji igrača, uz znanje ima i veliki entuzijazam na osnovu kojeg uspeva da izvuče maksimum iz ekipe.

Revolt zbog ucene gradonačelnika

Igrači su protestom prvi put zapretili kada im je jedan visoki funkcioner grada obećao da će ih primiti i pomoći da se reše njihovi problemi, ali je potom izbegao dogovoreni sastanak tvrdnjom da ima koronu, koju je dobio tog jutra. Na protest ispred Gradske kuće odlučili su se iz revolta kada im je gradonačelnik Čačka Milun Todorović zapretio da ako dođu da javno štrajkuju neće dobiti ni jedan dinar.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: