Medijski partner – Radio REPORTER

UZBUNA

www.uzbuna.rs

Premijer liga menja pravila zbog stranih fudbalera

Fudbal u Engleskoj doživeće velike promene zbog imigrantske politike koju Velika Britanija namerava da vodi posle Bregzita, a koja uključuje i ograničenje broja stranih igrača u klubovima.

Prema novim pravilima, klubovi engleske Premijer lige od januara 2021. godine ni u jednom prelaznom roku neće moći da sklope ugovor sa više od tri strana igrača mlađa od 21 godinu, a u celoj sezoni će biti dozvoljeno najviše šest takvih ugovora.

Kako je preneo briselski portal Euraktiv, nova pravila utanačena su 1. decembra sporazumom između Fudbalske asocijacije (FA), Premijer lige i Engleske fudbalske lige.

Istovremeno, Velika Britanija će po isteku prelaznog perioda posle Bregzita, 31. decembra, ukinuti specijalni imigranicioni status za državljane Evropske unije, i umesto njega uvesti sistem zasnovan na bodovanju.

Od imigranata koji žele da se nastane u Ujedinjenom Kraljevstvu će se zahtevati da imaju obezbeđen posao i platu od najmanje 25.600 funti godišnje, da imaju najmanje srednjoškolsko obrazovanje i da vladaju engleskim jezikom.

Pravila za fudbalske zvezde biće malo drugačija.

Prema sistemu koji su dogovorila rukovodeća tela engleskog fudbala, a koji je potvrdila i britanska vlada, strani fudbaleri će bodove za potencijalno sklapanje ugovora dobijati na osnovu broja međunarodnih seniorskih i juniorskih nastupa, broja klupskih nastupa i na osnovu rejtinga kluba koji ih prodaje.

Ako prikupe dovoljno bodova, od glavnog fudbalskog tela će dobiti odobrenje da potpišu ugovor sa nekim engleskim klubom.

Engleski klubovi neće moći da sklapaju ugovore sa stranim igračima mlađim od 18 godina, što je težak udarac za one poput Arsenala, Čelsija ili Mančester sitija, koji već godinama u svoje omladinske klubove i fudbalske akademije dovode strane tinejdžerske zvezde, uglavnom iz Evrope.

Pravila kojima se ograničava dovođenje stranih igrača moglo bi da umanji šanse mnogih vodećih britanskih klubova.

Fudbalski savez Engleske ipak Bregzit vidi kao priliku da se mladim domaćim igračima ponudi prilika da zaigraju u najvišim ligama, i mogućnost da se na taj način pomogne i nacionalnoj selekciji.

Izvršni direktor Premijer lige Ričard Masters ocenio je da će „mogućnost da se nastavi sa regrutacijom najboljih igrača omogućiti da Premijer liga ostane kompetitivna i uzbudljiva”.

„Rešenje će doprineti našoj filozofiji razvoja igrača, a to su najbolji strani talenti i najbolji domaći igrači”, rekao je Masters.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: