Medijski partner – Radio REPORTER

UZBUNA

www.uzbuna.rs

Svetislav Peśić zabrinut za srpsku kośarku

„Svaki poraz košarkaša Srbije uvek izaziva različite emocije, ali mene ne brine jedan poraz od Švajcarske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, već kako ćemo dalje“, izjavio je Svetislav Pešić.

U novembarskim kvalifikacija za Evrobasket 2022. godine, reprezentacija je izgubila od Švajcarske, a poraz od jedne, kako se smatra, nekošarkaške nacije, izazvao je veliku pažnju u javnosti.

“Svaki poraz Srbije uvek izaziva različite emocije, jer mi mislimo da smo najbolji na svetu, što smo nekoliko puta dokazali da jesmo, i sa aspekta rezultata i načina na koji se igra. Mene ne brine jedan poraz, jer porazi su sastavni deo košarke”, rekao je Pešić.

Slavni stručnjak napravio je paralelu ove situacije sa kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1989. godine.

“Kada sam bio trener reprezentacije Nemačke, u kvalifikacijama za EP 1989. godine bili smo u grupi sa Jugoslavijom, Švedskom i Bugarskom. Jugoslavija je bila apsolutni favorit, to je bila ekipa koja kasnije dominantno osvojila EP u Zagrebu. U tim kvalifikacijma niko nije pomislio da Jugoslavija može da izgubi od nekog. Izgubili su od Bugarske 20 razlike, a mene je taj poraz zaboleo jer je Nemačka ispala, a Bugarska otišla na EP”, rekao je Pešić i pojasnio:

“Taj poraz uticao je na nemačku košarku, ali je pomogao Dudi Ivkoviću i igračima da razumeju da i druge nacije igraju košarku. To je taman takva razlika između kvaliteta Švajcarske i Srbije, kao što je tada bilo između Jugoslavije i Bugarske”.

Selektor Igor Kokoškov u novembarskom “prozoru” nije mogao da računa na najbolje igrače zbog sukoba na relaciji između FIBA i Evrolige, a zbog rasporeda u takmičarskom kalendaru i situacije sa koronavirusom, mesta za pripreme gotovo da nije bilo.

Srbija nije igrala sa najboljim timom, ali su to dobri momci, koji nisu mladi, imaju iskustva. Za svako takmičenje dobra priprema znači dobar rezultat. Ako nema pripreme, ne možeš da očekuješ da ćeš praviti rezultate. Mene je uvek fasciniralo naše samopouzdanje koje nekad prelazi u ‘puvanje’. Ti igrači koji su nas sada predstavljali moraju da znaju da oni nisu krem srpske košarke, već da su oni koji maksimalnim pristupom i pripremom mogu da pobede, čak iako je na drugoj strani Švajcarska”, kaže Pešić.

Više od poraza od Švajcarske brine kako se izgledati nastavak borbe za učešće na najvećim takmičenjima.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: